Geluid
Aangezien ik de zanger van de band werd, moest er natuurlijk ook een microfoon met een PA-set komen. Ik kocht een goedkope beginners microfoon+standaard en later kocht ik een Skytec TEC-6500 versterker(2x 250 Watt RMS @ 4 Ohm) met twee Skytec SL6 'Disco Speakers'. Veel verstand had ik er in die tijd niet van en toen ik de speakers binnenkreeg vond ik ze toch ook wel heel erg klein. De speakertjes hadden 6 inch woofers en waren eigenlijk te klein voor de versterker. Gelukkig had ik nog meerdere sets Hifi speakers en die heb ik er toen allemaal maar bijaan gehangen. Voor de technische mensen: In die tijd had ik nog nooit van ohmage gehoord, want dat zat natuurlijk veel te laag, maar de versterker werkt nog steeds :)
Voor het eerste concert met de band leende ik een Behringer MX2804 mengpaneel(links op de foto boven) van mijn buurman en baas. Ik werkte al langer bij hem en per toeval ontdekte ik dat hij vroeger geluidstechnicus was geweest. Hij had dan ook nog wel het een en ander aan apparatuur staan en daar mocht en mag ik nog steeds weleens gebruik van maken.
Een tijdje later kocht ik, met geld wat we met de band verdient hadden, een Behringer MX2004 mengpaneel(rechts op de foto boven).
Het eerste concert versterkte ik 3 zangmicrofoons en een Synthesizer uit. Ik had toen nog geen effecten voor de zang en hoe je zoiets moest equalizen had ik ook nog geen idee van.
Thuis hadden wij nog een oud elektronisch orgel van het merk Riha staan. Het orgel moest naar de gemeentewerf, want hij stond in de weg. Ik had toen ook nog weinig verstand van techniek, maar ik wilde toch graag 'wat' onderdelen nog uit het orgel halen voordat hij weg ging. Het kwam er op neer dat ik alles eruit haalde en alleen nog de kast overhield. De mensen op de gemeentewerf stonden raar te kijken...
In dit orgel zat een Spring Reverb, ik sloot er een gitaar op aan, maar daar werd het geluid wel heel zacht van. Ik sloot toen de reverb aan op een Aux send van mijn Behringer MX2004 en zo had ik een mooie reverb sound voor mijn zangmicrofoon.
Later kocht ik de Behringer V-Amp X gitaar multi-effect van mijn broertje over en die gebruik ik tegenwoordig nog steeds voor reverb, delay, noise gate en een klein beetje compressie. Echt mooi is deze compressor niet, maar voor live is het wel effectief.
In 2014 heb ik de PA set uitgebreid met 2 DAP MC-15's. Niet echt de mooiste kwaliteit speakers, maar ik kocht ze dan ook met het plan ze aan te passen. Na ze een paar maanden origneel gebruikt te hebben heb ik dan onderdelen gekocht en ben ik aan het knutselen gegaan(zie pagina 'Techniek'). Het belangrijkste wat ik heb vervangen zijn de Piëzo tweeters. Deze heb ik vervangen voor compressie drivers en dat geeft een wereld van verschil.
Nu de speakers ook meer vermogen aankonden heb ik ook een grotere versterker aangeschaft. Dit werd een Yamaha P5000S(2x 750 Watt RMS @ 4 Ohm). Mijn keuze voor de versterker is vanwege het feit dat het een betaalbare versterker van een kwaliteit's merk is. De versterker is degelijk gebouwd, goed beveiligd voor pieken en is stil.
Ook heb ik een paar goede microfoons aangeschaft. In 2013 heb ik een Behringer XM8500 aangeschaft. Dit is een zeer betaalbare SM58 clone. Voor live een prima degelijke microfoon. In 2014 is daar nog een Shure Beta 57a bijgekomen. Hoewel dit eigenlijk een instrumentenmicrofoon is, gebruik ik hem live voor zang, omdat hij een hele directe warme scherpe sound heeft. Ook heb ik sinds een tijdje van dezelfde eerder genoemde baas en buurman een Sennheiser MD-441-U en een Audio-Technica AT-3525 in bruikleen. De Sennheiser is een prachtige microfoon en leent zich erg voor opnamen van gitaren, drums en de Hammond. Live gebruik ik hem voor zang of op de snare. De Sennheiser heeft een zeer ronde warme sound. De Audio-Technica is zeer goed te gebruiken als drum-overhead microfoon.
Anno juni 2016
Inmiddels bestaat de PA set uit twee Eminence Kappa Pro 15 Inch subwoofers ingebouwd in Audio Phony kasten aangestuurd door een DAP Palladium P2000(2x 750W of 1x 3000W RMS) en de twee omgebouwde DAP MC-15's aangestuurd door de Yamaha P5000S(2x 500W RMS). Voor de versterkers zit een Behringer CX2300 crossover om het laag en mid/hoog uit te filteren. De Eminence Kappa's zijn zeer krachtige subwoofers en door het 15 inch formaat ook erg snel. Voor maximaal vermogen kunnen we de DAP Palladium gebrugd op 4 ohm draaien, waar deze grofweg 3000 Watt kan leveren. De Kappa's zitten bij 1200W per stuk wel aan hun max, dus het is dan altijd opletten wanneer deze aan hun top zitten, maar de versterker heeft dan genoeg headroom voor goeie basklappen. Echter voor de meeste feestjes is het genoeg en het meest veilig de Palladium stereo te draaien. We hebben dus de keuze tussen een set van 2,5KW of ca 3,5KW als het nodig is. De Skytec TEC6500 gebruiken we altijd nog als monitor versterker, waar deze prima voor is.

Vrogger
12-9-2015
Een dag hard gewerkt en daarmee heb ik nu uiteindelijk de Sennheiser MD-441-U in bezit gekregen! Ik had de Sennheiser al ruim een jaar in bruikleen van mijn baas, tevens mijn buurman. Hij had wel door dat ik het wel een hele mooie microfoon vond. Nu is de 2e hands prijs van een MD-441-U nog steeds best hoog en ik vond het wel een grote stap om hem te kopen. Uiteindelijk kwam mijn baas met een voorstel: ik zou een bepaald aantal uren voor hem werken en daarmee kon ik de Sennheiser in bezit krijgen. Vandaag was dus dus de laatste dag en daar heb ik dus iets heel moois aan over gehouden! Ik heb met de MD-441-U al vele instrumenten en versterkers opgenomen en daar komt hij toch vaak wel erg goed uit! Ik vind het een mooie microfoon voor o.a. gitaar opname, getest op o.a. een Fender Deluxe Reverb amp en getest als microfoon voor akoestisch gitaar. Ook mooi voor op een Bass Amp, al zal daar de MD-421 wat beter klinken qua laag. Ik gebruik de mic ook veel voor de hoorn van mijn Leslie, al heb ik er dan voor mooi wel twee nodig. Voor de rest is het naar mijn mening en naar het aantal mics die ik heb mogen horen een van de aller beste mic voor op de Snare. Live gebruik ik de MD-441 dan ook of op de Snare of als 2e zang microfoon bij mijn 'toetsenhoek'.
Mijn 2 PA versterkers. De Yamaha dient als versterker voor de 2 DAP fullrange speakers. De Skytec dient als monitor versterker. Daarboven staat op deze foto nog een (best krachtige!) Sony Hifi versterker die ik vroeger gebruikte om een 12 inch hifi 'basbox' mee aan te sturen. Het rack wil ik dit jaar nog vervangen voor een flightcase.
Hieronder het rack, met de Behringer V-Amp X die ik gebruik voor effecten voor de zangmicrofoons live en met opnamen voor drums of andere instrumenten.
Hieronder een foto van mijn band vorig jaar. Link en rechts op de foto de omgebouwde DAP MC-15's op zelfbouwstandaards.
De Behringer MX2004 mengpaneel

Maak jouw eigen website met JouwWeb